Håll koll på dina fasta utgifter
När det kommer till att skapa en budget i sin privatekonomi är de fasta utgifterna viktiga att hålla koll på. De är ofta fler än man tror och inte alltid så lätta att hålla reda på. Här kommer lite tips på vägen och en översikt över vad fasta utgifter egentligen innebär.
Fasta utgifter
Den som har full koll på sina bankkonton borde ha en bra överblick över vilka de fasta utgifterna är. Dock behöver inte alla vara månatliga. En del fasta utgifter dras exempelvis var tredje månad. Ibland har man möjlighet att ändra så att utgiften dras månatligen istället för ett par gånger om året. Det här kan vara fördelaktigt om man ska följa en särskild månadsbudget. Här nedan kommer exempel på vanliga fasta utgifter och vad man kan göra för att sänka dem.
Bilens fasta kostnader
När det kommer till bilen är de fasta kostnaderna alla avgifter och skatter som betalas varje år. Även avbetalning på ett billån räknas hit. En annan stor fast utgift är bilförsäkring som man måste ha i någon form. Här kan man också göra en ekonomisk vinst genom att hitta en perfekt anpassad försäkring för sin bil, som inte innehåller onödiga saker. En allt för dyr bilförsäkring kan kosta tusenlappar varje månad. Genom att jämföra försäkring till sin bil hittar man snabbt den försäkring som täcker de behov man har. Det går smidigt att byta försäkringsbolag och allting görs per automatik. Andra fasta kostnader är parkeringsplats och lagring av vinterdäcken på däckhotell. Är man ute efter att spara pengar går här att spara en hel del pengar genom att hitta alternativ.
Boendets fasta utgifter
En av de stora fasta utgifterna är förstås boendet. Här bör man hålla koll på hyra, vattenkostnader, el, internet och eventuella amorteringar och räntor. De fasta utgifter som är enklast att påverka kan vara hemförsäkring och elkostnader samt internetanslutning och telefoni. Dessa kan man jämföra via nätet och se om det finns billigare alternativ. Andra fasta kostnader som kan höra till hemmet är olika prenumerationer som Netflix och Viaplay. Även om kostnaderna inte går att påverka kan man exempelvis alternera mellan olika tjänster halvårsvis. Många gånger har man fler tjänster än man har tid att använda dem på. Detta gäller också olika appar som man betalar för, vilka kanske inte behövs året om.
Övriga fasta utgifter
Under övrigt kan man placera saker som gymkort och busskort. Hit hör förstås även sådant som hör till livet, men kan skilja beroende på levnadssituation. Exempelvis dagisavgifter och avgifter för olika hobbies. Vill man minska kostnader i denna kategori handlar det ofta om att lägga om sitt livspussel. Gymkort kan ersättas av billigare alternativ eller bytas ut under sommarhalvåret mot gratis utomhusträning. Busskort kan ersättas mot cykel om sommarhalvåret medger detta. Till syvende och sist handlar många fasta utgifter om livsval man gör.